Skutečně zdravá škola

Naše školka se rozhodla zapojit do programu Skutečně zdravá školka. Jde o Mezinárodně oceňovaný program, který školce má pomoci zajistit kvalitní stravování a vzdělávání o jídle. Chceme dětem nabízet jídlo, které je chutné, zdravé a připravené z kvalitních surovin, pomáhat dětem získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožnit porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školky mohou odnést základy zdravých stravovacích návyků a znalosti, dovednosti, postojů. A tento program a odborníci by nám měli v tomto ohledu pomoci
Podmínky pro udělení certifikátu mají tři úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou. Každá úroveň obsahuje specifická kritéria, která musí škola nebo školka splnit.
Kritéria se týkají těchto témat:
- Angažovanost a kultura stravování
- Kvalita jídla a místo jeho původu
- Vzdělávání o jídle a stravování
- Místní společenství a spolupráce
Skutečně zdravé školy jsou inspirativními centry vzdělávání k trvale udržitelnému životu.
Skutečně zdravé školy nabízejí dětem jídlo, které je chutné, zdravé a připravené z kvalitních surovin. Školy pomáhají dětem získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožňují svým žákům porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a znalosti, dovednosti, postoje a kompetence nutné pro udržitelný život.
Aby bylo možné vytvořit udržitelnější svět, musí se jednotlivci stát tvůrci změn.
V tomto programu je nezbytná spolupráce s obcí a s rodiči. Koho zajímá problematika výživy, rád se s námi podělí o svoje nápady, názory nebo nám bude chtít být nápomocen v daném tématu.
Co jsme změnili, v čem jsme postoupili, od přihlášení do programu Skutečně zdravá škola:
- Sledujeme a zapojujeme především sezónní ovoce a zeleninu (označena v jídelníčku)
- Méně sladíme, nepostradatelný cukr je nahrazován medem od včelaře
- Ovocné sirupy jsou nahrazeny 100% džusem firmy Tropico (1kg koncentrátu= 6kg ovoce)
- Sledujeme etikety a složení produktů, snažíme se dětem podávat co "nejčistší" suroviny
- S radostí a vděkem využíváme přebytky a dary z malých zahrádek, sadů, od vás rodičů
- Nakupujeme české maso z Příbrami
- Přešli jsme na ekologické čisticí prostředky
- Omezujeme sůl a nahrazujeme přírodními bio náhražkami jako Shoyu, Umeocet, bio bujón, bio sušená zelenina
- Vaříme především z čerstvých surovin
- Učíme se o původu potravin, jak vznikají, jak funguje koloběh života
- Zkoušíme s dětmi vařit a pracovat se surovinami (sušení, odšťavňování, další zpracování)
- Upřednostňujeme české dodavatele
- Kupujeme pouze vejce nosnic chovaných na podestýlce, označovaných č. 2, rádi bychom sehnali certifikované vejce z volných výběhů či ekologických chovů
- Navazujeme spolupráci s okolními dodavateli, výrobnami
Nadále vás prosíme o zpětnou vazbu ohledně stravování v MŠ (ústní, písemnou – nástěnka stravování, email), možnost osvěty či vzdělávání ze světa zdravého stravování (známý, který pracuje v oboru), možnost návštěvy za zvířátky, na statek, farmu, výrobny.
Spolupráce rodičů a blízké veřejnosti
Prosíme rodiče o spolupráci v rámci naplňování programu Skutečně zdravá škola
(více informací na www.skutecnezdravaskola.cz)
Uvítáme:
- přebytky ze zahrádek, po dohodě s vedoucí školní kuchyně A. Votavovou
- doporučení lokálního pěstitele, dodavatele čerstvých surovin, kvalitních produktů
- zpětná vazba ohledně stravování dětí v MŠ, zdravé oblíbené recepty dětí, nápady
- možnost exkurze pěstitelské, chovatelské – statky, soukromé chovatelství (domácí zvířátka), zemědělství, zahrada, kde bychom mohli pomoci, vyzkoušet si sázet, sklízet apod. (např. brambory...)
- školení v oblasti zdravé výživy

Jak propojujeme školní jídelnu, vzdělávání dětí a udržitelný rozvoj:

Zahradní slavnost- Den školní jídelny
Dne 10. 6. 2025 odpoledne se uskutečnila Zahradní slavnost na téma Den školní jídelny.
Nejprve proběhlo přivítání a představení celého programu odpoledne. Poděkování učitelkám, za jejich trpělivost, odhodlání a odvahu, kterou každý den prokazují, provozním zaměstnancům, rodičům za neustálou podporu a spolupráci, kdy jejich role v životě dětí je nepostradatelná a my si velmi vážíme jejich přispění do našeho školního společenství. Společně vytváříme bezpečné a podnětné prostředí pro naše děti.
Poslední díky pro zřizovatele obci Netřebice, který nás podporuje,
Dnešní zahradní slavnost jsme zároveň pojali jako Den školní jídelny, kdybychom vám chtěli představit program "Skutečně zdravá škola" nahlédnutím do programu alespoň s malou ochutnávkou "zdravých svačinek". Tento projekt je spolufinancován z programu EU- SCHOOLFOOD4CHANGE (SF4C)
- Program zahájily děti s vystoupením na téma profese, nakonec proběhlo pasování předškoláků.
- Další bodem programu byla přednáška s paní Nikolou Zajíčkovou- výživovou poradkyní na téma "zdravého stravování".
- nejčastější mýty o zdravém stravování,
- téma cukru, kolik je ho v jídelníčku ještě v pořádku, proč a jak hledat vhodnější alternativy
- důvody, proč vůbec přemýšlet nad tím, co jíme, a jak to může ovlivnit naši energii, zdraví i děti.
- Následně proběhla ukázka a povídání s regionálním včelařem panem Férem, kterýzábavnou formou upoutal pozornost sledujících a přenesl je do prostředí včel. Povídáním o medu, včelách o včelích produktech (propolisu, pylu, mateří kašičky), významu včel pro ekosystém. Vše bylo doplněno ukázkami včelích produktů a proskleným úlem s celým včelstvem včetně královny. Následovala ochutnávka včelích produktů, ochucených medů ovocem, kávou nebo čokoládou.
- Doplňující aktivitou byla paní Blanka Zobačová, která nás přenesla do tajů vonných olejů a esencí, kdy si děti mohly vyrobit vonnou sůl, ale i spolu s rodinnými příslušníky přivonět a seznámit se s oleji, ať už k uvolnění těla nebo v lékařství.
- Paní učitelky připravily doplňující výtvarné tvoření pro děti na téma stravování.
- V průběhu celého odpoledne probíhala ochutnávka zdravých svačinek a nápojů, které jsou servírovány dětem během školního roku. Kdy všichni příchozí mohli zkusit zapojit smysly očí a následně chuti. Vyzkoušet případně nepoznanou surovinu nebo kombinaci potravin, kterou běžně nepoužívají.
Aktivní účinkující během celé akce odpovídali na případné dotazy či probíhalo inspirující povídání.
Cílem akce bylo přiblížit program Skutečně zdravá škola. Nechat nahlédnout do stravování místní školy a případně udělat malou osvětu, že není vždy třeba vysokých prostředků na zvýšení kvality stravování, ale třeba jen nutričně upravit skladbu surovin a kombinovat. Omezení cukru a soli není nic komplikovaného a děti si zvykají velmi rychle. Snahou školy bylo ukázat obohacený školní vzdělávací program o nové vzdělávací a výchovné prvky a projektovou výuku, která pomáhá naplnit vzdělávací oblast zdraví propojené s průřezovým tématem environmentální výchovou.
- Během programu byl k dispozici k nahlédnutí program a informace oEU- SCHOOLFOOD4CHANGE (SF4C), kniha s recepty servírovaných jídel.
- Dotazník- na začátku programu zazněla žádost o vyplnění jednoduchého dotazníku, který škole poskytne zpětnou vazbu nejenom s dnešní akcí, ale i s jídelnou jako celkem, za který jsme moc rádi. Dotazníky následně byly vyhodnoceny s celou akcí.
Zapsala: Mgr. Š. Dvořáková